Elektriker är ett mansdominerat och ett av Sveriges mest ojämställda yrken, där bara två procent utgörs av kvinnor. Även om kvinnorna på senare år har blivit fler så efterfrågar branschen dock ännu fler kvinnliga elektriker för att balansen ska bli jämnare. Regeringen har ett mål att öka den låga siffran till 25 procent inom en tioårsperiod men frågan är om det kommer gå. Det finns många normer att slå hål på och många gamla mönster som måste brytas både hos arbetsgivare och utbildare men att våga ta steget till sin dröm är viktigt för att skapa en förändring.
Mansdominerade miljöer skrämmer
För många kvinnor känns det skrämmande att söka sig till mansdominerade yrken som elektriker även om ett intresse finns. Vad det beror på skiljer sig från person till person men i regel upplever många att det är tufft att jobba som ensam tjej. Det blir tydligt att man behandlas annorlunda och det är inte ovanligt att hamna utanför den övriga gruppen.
Det händer till och med arbetsgivare höjer på ögonbrynet för att kvinnor söker jobb inom området. Vanliga fördomar är att kvinnor inte är tillräcklig starka för att klara av jobbet eller att dom kommer vara borta länge när familjelivet knackar på dörren.