Tips och råd kring en badrumsrenovering

När man ska renovera ett badrum så finns det en del saker som är bra att tänka på. Ett badrum kan ha många olika stilar, färger och även inredning med smarta funktioner. Något som också är viktigt att tänka på när det kommer till att göra en badrumsrenovering och renovera badrummet och inredningen är belysningen. Innan en badrumsrenovering ska man tänka på att alltid mäta badrummet korrekt för att beräkna åtgång på kakel och klinkers, eller hur man ska inreda.

Klinkers och rör

När man renoverar ett badrum från grunden är det smart att byta rören oavsett medan man ändå håller på att riva upp allt. Vill man ha det lite extra lyxigt, kan man installera golvvärme. Ska man ha elektrisk golvvärme, får endast en kunnig elektriker installera detta på grund av risker mellan våtrum och el. Vattenburen golvvärme kan man lägga själv, men till själva kopplingen med vattenledningar är det en rörmokare man får anlita. Man ska även tänka ut vilken golvbrunn man vill ha och som gärna ska vara enkel att rengöra. Fördelen med om man väljer klinkers till badrummets golv, är att det är mycket tåligt och starkt. Klinkers tål också fukt, slag och värme bra och är väl värt att satsa på även om det kanske kan kosta lite mer. En snygg detalj är att lägga in kakel i form av mosaik på väggarna. I samband med att man lägger klinker och kakel, är det bäst att satsa på våtrumsspackel. Ett våtrumsspackel avvisar allt vatten och man riskerar inte att få fukt- eller mögelskador.

Målning och inredning i badrummet

När man har renoverat grunden i badrummet, är det dags att måla lister och dörrar med färger anpassade för badrum. Vill man vara kreativ, kan man testa andra spännande färgnyanser än bara vitt. Ett bra tips när man även målar taket i badrummet, är att även där ha en annan nyans än vitt för en mer effektfull kontrast till resten av badrummet. Inredningen i badrummet kan variera men ett tvättställ, toalett, badkar eller dusch och ibland bägge, är basal och viktig inredning. Det är även snyggt med ett badrumsskåp alternativt ett högre golvskåp för förvaring, samt en snygg badrumsspegel.

Belysningen viktig i ett badrum

Ett badrum bör gärna ha en belysning över eller framför tvättstället för bra sikt när man ska raka sig eller sminka sig. Vill man inte ha ett badrumsskåp, kan man skaffa en stor badrumsspegel med LED-belysning bakom. Det blir en effektfull och fin inredningsdetalj som sprider bra ljus. När det kommer till taklampa och man vill ha ett mer spritt ljus, är en plafond snyggt. En del badrum kan man även installera riktade och inbyggda spotlights vilket kan ge ett elegant och lite lyxigt utseende. En badrumsbelysning får gärna vara lite utspridd med punktbelysning för ett trivsamt badrum.