Att arbeta som målare är ett praktiskt och lönsamt yrke eftersom det är en yrkesgrupp som det alltid finns behov av. Som målare varieras din arbetsmiljö från projekt till projekt och det är ett socialt men samtidigt ganska självgående yrke. Om du tycker att det låter lockande att arbeta som målare behöver du i regel ha gått en utbildning innan du kan få börja jobba som målare på riktigt. I den här artikeln får du mer information om hur du kan gå tillväga för att utbilda dig till målare.
Börja på gymnasiet
Om du är tonåring och har ditt gymnasieval framför dig och vet att du vill bli målare och arbeta med Målartjänster stockholm kan du välja att gå bygg- och anläggningsprogrammet och välja inriktningen målare. Programmet finns på de flesta gymnasieskolor där du kan läsa bygg- och anläggningsprogrammet. Utbildningen varar i tre år och du får utöver de obligatoriska grundämnena lära dig massor om måleri. Den är delvis teoretisk men också praktisk då du bland annat får göra en praktik hos ett måleriföretag. När du har en godkänd gymnasieexamen behöver du gå lärling i omkring två år innan du kan börja arbeta som målare med full lön. Men innan dess måste du avlägga ett prov och få ett gesällbrev. Oftast får du lärlingsanställning på det företag du har gjort din praktik hos.
Lärlingsanställning eller vuxenutbildning
Om du redan har gått gymnasiet och vill bli målare efter det kan du till exempel få utbildning samtidigt som du går lärling hos ett måleriföretag. Du behöver då hitta ett måleriföretag som tar emot lärlingar. Oftast är behovet stort och har du tur behöver du inte leta särskilt länge innan du får napp. Är du inskriven hos arbetsförmedlingen kan du höra av dig till din handläggare och framföra dina önskemål så kan de hjälpa dig med att ta fram kontakter eller kontakta företagen åt dig. Ett annat sätt att utbilda dig till målare i vuxen ålder är att gå en utbildning på vuxenskola. Det finns flera bra utbildningar som ger dig bra kunskaper som målare inom yrkeshögskolan. Även utbildningar som sker via yrkeshögskolan är både praktiska och teoretiska och det är ingen större skillnad från bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Men du kan däremot välja att gå mer avancerade utbildningar. Du kan till exempel gå utbildningen som gör dig till projektledare inom måleri eller kalkylator inom måleri. Oavsett vilken typ av utbildning du väljer att gå behöver du avlägga ett gesällprov innan du kan bli en yrkesverksam målare. Utan gesällbrev är det svårt att få jobb och därför är det viktigt att du går en riktig utbildning.