Så ser en dag på jobbet ut för en rörmokare

Att vara rörmokare innebär så mycket mer än att bara arbeta med rör. Man har kontakt med kunder, spenderar en hel del tid i bilen, träffar eventuella kollegor och sist men inte minst utför man en mängd olika typer av arbeten. Arbetsdagarna är varierande och ingen är troligen den andra lik men nedan följer ett exempel på hur en dag skulle kunna se ut i en rörmokares liv.

Morgon och förmiddag

Jobbar man på en VVS-firma är det inte ovanligt att man träffas på kontoret för en kopp morgonkaffe innan dagens arbete tar fart. Driver man sitt eget företag som rörmokare kanske man istället väljer att utgå direkt ifrån sitt hem för att underlätta.

 

Oavsett är det morgonen som avgör hur dagen kommer att bli – vilka jobb väntar idag? Man är redo att ta sig an dagens första uppdrag tidigt på morgonen – dom flesta hantverkare och däribland rörmokare börjar ofta arbeta kl 07.

Lunch

Hur lunchrasten ser ut för en rörmokare kan variera. Är man långt borta kanske man äter i bilen eller på en närliggande restaurang med en casino podd i lurarna. Ibland kanske man äter där man för tillfället har sin arbetsplats och ibland kanske man hinner hem.

Andra dagar äter man tillsammans med sina kollegor där firman har sitt tillhåll. Hur som helst blir det precis som för alla andra en skön paus där man får tid att fylla på med lite energi innan arbetsdagen fortsätter.

Eftermiddag

Vidare till ny kund eller kanske ut på ett akut uppdrag. Många av en rörmokares jobb är inbokade sedan tidigare och det kan då gälla alltifrån inkoppling och installationer av stora system eller att man är inbokad för att dra rör och ledningar med rörmokare stockholm vid exempelvis en köks-, eller badrumsrenovering. Man arbetar både hemma hos privatpersoner och ute hos företag och kontakten med kunderna är såklart en viktig del av arbetet.

Däremot finns flera tillfällen då kunder kan höra av sig och behöva skut hjälp, så som vidsvåra stopp i avloppen, läckage eller översvämning. Ofta är detta problem som går att fixa ganska snabbt – eventuellt åtgärda tillfälligt, så kanske kan man släppa det man håller på med för att rycka ut på akut problemlösning.

Pappersarbeten

Som rörmokare, speciellt om man driver sin egen firma, kommer man behöva ta tag i en del pappersarbeten också. Kvitton ska bokföras och hållas koll på och offerter ska skrivas och skickas ut till kunderna. Kanske har man också en hemsida och en mail som kräver underhåll. Så även om det i grund och botten är en form av hantverkaryrke får man räkna med lite tid på kontoret också.

Innan hemgång

När arbetsdagen börjar gå mot sitt slut är det dags för rörmokaren att plocka ihop alla sina verktyg och sin utrustning för att bege sig hemåt. Verktyg och utrustning förvaras ofta direkt i firmabilen och det är inte ovanligt att man kör den hela vägen hem eftersom jour förekommer. I annat fall åker man troligen förbi på firman och parkerar bilen där den ska vara, innan det bli dags att åka hem för dagen.